niedziela, 22 grudnia 2013

Jak elegancko nakryć stół ?



Z okazji zbliżających się Świąt, które jak wiemy w dużej mierze kręcą się wokół stołu i są powodem do wydawania uroczystych kolacji czy obiadów, szybki przewodnik jak ogarnąć wszystkie widelczyki, talerzyki, łyżeczki i poukładać je w właściwych miejscach.


                  Formalne nakrycie stołu





Podczas szczególnie formalnych okazji zastawę stawia się na platerowanej paterze. Ale mało kto ma taki sprzęt, więc skupmy się na reszcie.

Talerze ustawiamy jeden na drugim w taki sposób, by podając przystawkę lub zupę jako pierwsze danie, odpowiedni talerz był na wierzchu.

Po lewej stronie układamy widelce, również w kolejności podawania dań.

Prawa strona jest dla zarezerwowana dla noży i łyżek. Zasada układania jest taka sama. Wszystkie noże swoją ostrą krawędź powinny mieć skierowaną w stronę talerzy.

Skrajne od talerza sztućce należą do pierwszego dania, więc w miarę pojawiania się na stole kolejnych dań sięgamy po kolejny zestaw. Po prawej stronie można ułożyć łyżeczkę do herbaty.

Nad zastawą układamy zestaw deserowy. Trzonek łyżeczki do deserów powinien być zwrócony w prawo, a widelczyka do ciasta w lewo.

Po lewej stronie zastawy jeśli podane zostanie pieczywo i masło ustawiamy indywidualny talerzyk do pieczywa, a na nim niewielki nóż do masła.

 Po prawej stronie nakrycia ustawiamy kieliszki. Zaczynając od środka do zewnątrz, pierwszy powinien stać największy kieliszek na wodę. Potem kieliszek na wino czerwone, następnie wino białe, na końcu można postawić  nieduży kieliszek do słodkich alkoholi podawanych z deserem i kawą czy herbatą.

Filiżanka do herbaty może znaleźć się na stole od początku, ustawiona po prawej stronie, ale najczęściej pojawia się dopiero w okolicy deserów.

Serwetkę najlepiej prawdziwą z tkaniny (nie, papierową) układamy po lewej stronie, albo można ją położyć na zastawie, oba sposoby są poprawne.

Sztućce powinny być dobrane odpowiednio do serwowanych dań. Jeśli podamy stek zadbajmy o odpowiednie noże z ząbkowanym brzegiem inaczej goście mogą czuć się co najmniej dyskomfortowo walcząc z kawałkiem mięsa tępym nożem. Jeśli zamierzamy podać rybę powinnyśmy położyć właściwe sztućce do ryby. Wyszukane owoce morza wymagają specjalistycznego sprzętu. Nigdy nie wiem jak go używać, więc na wszelki wypadek nie jadam owoców morza, bojąc się, że strzelę komuś prosto w nos skorupiakiem.


Wiem, że wszystko co napisałam mało adekwatne jest do tego co zazwyczaj mamy w kuchni, ale przynajmniej warto to wiedzieć, a jeśli przyjdzie Wam uczestniczyć w tak formalnej kolacji, nie zgłupiejecie widząc tak nakryty stół. 



















4 komentarze:

Mimi K. pisze...

Bardzo wykwintny post. U mnie wszyscy uważają, że jest elegancko, jak się pojawią serwetki i jakieś ozdóbki na środku ;) A jak matka wyciągnie serwis "na specjalne okazje" to już wszyscy wiedzą, że jest święto!

Anonimowy pisze...

Uwielbiam tak elegancko wyglądający stół. U mnie w domu niestety tak nie ma, ale u mojej ciotki już mogę oczy nacieszyć tak wyglądającym stołem :)
Anna

Monttsserat pisze...

Tak i zestaw sztućców "od święta" po dziadkach. :-) W internecie pełno jest opisów i zdjęć sztućców, ale brakuje mi zawsze konkretnego opisu po czym rozpoznać konkretny rodzaj sztućca. Np. widelczyk do ciasta jest "drobny" z trzema ząbkami, a kieliszek do koniaku ma krótką nóżkę i pękaty kielich.

Anonimowy pisze...

Czyli jest coś jednak poza widelcem, nożem i łyżką :D
Ja ostatnio szukałam ładnych sztućców do ryb, bo przecież wymagają one specjalnej zastawy i znalazłam coś takiego - http://sklep.technica.pl/zastawa-stolowa/sztucce/sztucce-eternum/rivoli/widelec-do-ryb_274.html.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...